utorak, 26. svibnja 2015.

UČENICI ZAVIDOVIĆKE GIMNAZIJE DIO SVJETSKE MANIFESTACIJE

U cijelom svijetu se tokom mjeseca majaodržavaju razne manifestacije posvećene obilježavanju 05. maja, svjetskog dana plućne hipertenzije i općenito ovog rijetkog oboljenja o kojem se malo zna i govori.Udruženje građana oboljelih od plućne hipertenzije „DAH“ – u Bosni i Hercegovini je 25. majau suradnji sa JU Gimnazija „Rizah Odžečkić“ Zavidovićiorganizovalo susret učenika ove škole i aktivista ovog udruženja.

-          Direktor zavidovićke Gimnazije, Alen Skejić, je vrlo rado pristao na ovu suradnju. Rano otkrivanje plućne hipertenzije je ključno u tretmanu i nastavku liječenja oboljelih, te smo za ovu priliku i izabrali jednu od naših srednjih škola kako bismomladima približili ovo oboljenje i općenito podigli svijest o njemu, - rekla nam je Sabina Hodžić, aktivistkinja Udruženja „DAH“ i dodala, - U obilježavanje su tradicionalno uključene sve zemlje svijeta koje raznim kulturno-sportskim manifestacijama nastoje podići svijest o ovom rijetkom oboljenju. Uglavnom se radi o aktivnostima koje predstavljaju simboličnu podršku oboljelima.


Mladost je upravo ta koja može i treba da „udahne za plućnu hipertenziju“ što je i ovogodišnji slogan obilježavanja svjetskog dana plućne hipertenzije. Mladost je ta koja zajedno sa oboljelila može pomoći u senzibiliziranju našeg društva ka što bržem i efikasnijem rješavanju problema s kojima se susreću pacijenti oboljeli od plućne hipertenzije, rekli su nam u ovom Udruženju.
-          Oboljeli od plućne hipertenzije se svakodnevno suočavaju sa nizom problema proizašlih najviše iz opće situacije u našoj državi. Naša borba za dah je borba za život.Uskraćeno nam je pravo na liječenje, odnosno pravo na život, zbog izrazito skupih lijekova koji se ne nalaze na esencijalnim listama jer su isuviše komercijalni. Mi smo dovedeni u diskriminirani položaj u odnosu na sve ostale oboljele od plućne hipertenzije u cijelom svijetu, o čemu smo pisali i novom ministru zdravstva, - istakla je Vera Hodžić, predsjednica skupštine Udruženja.

Ipak o svojim životnim problemima nisu razgovarali sa mladima prilikom današnje posjete zavidovićkoj Gimnaziji.
Članovi i aktivisti Udruženja „DAH“ su učenicima kratko objasnili o kakvom oboljenju se radi, a nakon toga su zajedno i aktivno radili 6-minutni test hodanja, mjerenje saturacije oksimetrom, puhali balone, disali na slamku, te im na taj način bar malo približili simptome ovog oboljenja: brzo zamaranje, kratak dah, vrtoglavice, otežano se kretanje, modre usne, kao i manjak kisika u krvi. Sve je to bila simbolična manifestacija simptoma ove bolesti koja je učenicima bila zabavno, a nadamo se i korisno saznanje - dodala je na kraju Vera Hodžić, osnivač Udruženja „DAH“ i jedna od rijetko oboljelih od plućne hipertenzije u Bosni i Hercegovini.

Nema komentara:

Objavi komentar