petak, 2. listopada 2015.

Sumnjate li da vam neko prisluškuje telefon? Evo kako da to provjerite

Ukoliko sumnjate da vam neko prisluškuje telefon, evo nekoliko znakova putem kojih možete provjeriti vaše sumnje:

Baterija se brzo troši
Klasičan znak da vam neko prisluškuje telefon je trajanje baterije nakon što je napunite. Baterija u mobilnim telefonima se brzo troši jer programi za prisluškivanje crpe njenu snagu i kada telefon ne koristite. 
Telefon se sporo gasi
Ako ne možete na normalan način da ugasite telefon ili mu je potrebno mnogo više vremena nego obično, šanse su da vam neko prisluškuje telefon. Razlog tome jeste što je potrebno više vremena da se svi programi za prisluškivanje ugase. Moguće je i da vam telefon nije ispravan, ali obavezno pratite da li vam se telefon čudno ponaša. 
Čudni pozadinski zvuci
Šum tokom razgovora ili čudno zujanje ukazuju na to da postoji velika vjerovatnoća da vam se telefon prisluškuje. Mnogi ni ne razmišljaju o toj mogućnosti jer im je izgovor da je veza loše uspostavljena. Međutim, današnja telekomunikaciona tehnologija je veoma napredna i savremena tako da su smetnje po pitanju signala veoma retke. 
Iskrivljenje glasa
Još jedan veoma čest znak da vam neko prisluškuje telefon jeste iskrivljenje glasa. Ukoliko čujete “robotski” glas osobe sa kojom razgovarate, veoma je velika vjerovatnoća da neko sluša ili snima vaš razgovor. 
Dok ne koristite telefon
Obratite pažnju na to ako telefon počne čudno da se ponaša jer je moguće da imati na telefonu instaliran program za prisluškivanje. Ove programe je veoma lako ubaciti na nečiji telefon pomoću e-maila ili prebacivanjem datoteka preko Bluetootha. Fiksni telefoni također nisu izuzetak kada je riječ o prisluškivanju. Obratite pažnju na čudne zvukove u pozadini, naročito zujanja ili šuštanja.

Nema komentara:

Objavi komentar