četvrtak, 20. kolovoza 2015.

KLEPILI GA PO DŽEPU Bregović platio milion eura zbog plagijata!

Goran Bregović isplatio je francuskom muzičaru Enriku Masijasu visoku odštetu jer je bez dozvole koristio njegovu muziku u filmu "Arizona drim“ Emira Kusturice.

Bregović je jedini muzičar s ovih prostora koji je debelo platio zbog toga što je plagirao druge autore.

Njega je prije desetak godina tužio francuski kompozitor Enrike Masijas, koji je tvrdio da je Brega u filmu "Arizona drim“ Emira Kusturice iskoristio njegovu muziku kao svoju. Francuski sud je Bregovića proglasio krivim i on je osuđen na kaznu od milion eura, koju je uredno isplatio.


Brega, piše Kurir, nije mnogo osjetio na svojoj koži ovaj gubitak, jer se CD s muzikom iz filma prodavao i u Americi, pa je zaradio čak sedam miliona eura.

 Adis Gojak, menadžer Gorana Bregovića, nije mogao da razgovara na ovu temu.

- Prvi put čujem za tu priču. O njoj ne mogu da govorim jer u to vreme nisam sarađivao s Goranom. On je trenutno u Istanbulu. Pre nekoliko dana imao je koncert u Puli, na kojem je oboren rekord po posjeti - rekao je Gojak za Kurir.

Nagodba vrijedna milion

Kusturica je imao problem zbog korištenja muzike bez dozvole, i u filmu "Podzemlje“, na kojem je također sarađivao s Bregom. On je u jednoj sceni iskoristio pjesmu "Lili Marlen“, zbog čega je završio na sudu.

- Vlasnici prava su se na kraju nagodili s Kusturicom nakon učešća na Kanskom festivalu. Oni su mogli da stopiraju distribuciju "Podzemlja“, ali kad im je reditelj uplatio oko milion maraka, odustali su od zabrane, piše Kurir.

Nema komentara:

Objavi komentar